Bonde med Mobisolbatteri på den rwandiska landsbygden.

Mobisol succé i Afrika

Afrikanska hushåll på landsbygden kan få belysning och titta på TV med hjälp av ett nytt solcellspaket från ett tyskt företag.

På det tyska solcellsföretaget Mobisols landskontor i Rwanda råder febril aktivitet. Många anställda, varav flera rwandier och ett antal från andra afrikanska länder, arbetar hela dagarna med att sälja Mobisols energipaket för hemma- och företagsbruk.
Mobisols grundläggande familjepaket innehåller en solcellspanel, ett laddbart batteri, laddare, sladdar, några LED-skrivbordslampor samt en TV-apparat. Businesspaketet inkluderar större batteri, solcellspanel och TV-apparat.
– För familjesystemet levererar vi en solcellspanel med 100 W kapacitet, berättar Louis Rwagaju, chef för försäljning och offentligsamarbeten på Mobisol Rwanda. För företagssystemet levererar vi en solcellspanel med en kapacitet på 200 W.
Allt betalas av på tre år, till en månadskostnad av ungefär 170 svenska kronor i månaden i Rwanda. Då energin är gratis tillkommer inga rörliga kostnader – hela summan avser avbetalning på de fasta produkterna.
– Och när du har betalat hela kostnaden för systemet har du gratis elektri­citet, lägger Louis Rwagaju till.
Det som är unikt i Mobisols lösning är att varje system är trådlöst uppkopplat mot Mobisol. Om en kund inte betalar på ett längre tag kan företaget koppla av elektroniken från distans, det vill säga kunden kan inte längre generera någon elektricitet. Systemet sägs också vara manipuleringssäkert.
Ett problem är dock behovet av fungerande nätverk.
– Nätverk behövs för att serva systemen, säger Nkora Ferdinand, tanzanier som arbetar på Mobisols Rwandakontor. Vi behöver det för att kommunicera med vår databas. Om det inte finns internet där, säljer vi inte.
Företagets solceller börjar nu märkas runtom på landsbygden i Rwanda. En mjölkbonde i en närliggande by visar stolt upp sin solenergidrivna TV-apparat. I övrigt är hemmet enkelt; direkt intill husväggen av packad lera står några kor i ett litet bås och idisslar hö.
Nästa steg för Mobisol kan bli att ge sig in i den i Afrika heta branschen för drönare för fredliga syften, såsom för paket­leveranser.
UPPDRAGSGIVARE
Energi & Miljö
LÄNK
DATUM
2016/12/10