Joakim Rådström | Frilansresa till Tanzania
21658
post-template-default,single,single-post,postid-21658,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Frilansresa till Tanzania

Afrika ligger mig som många redan noterat varmt om hjärtat, och nu i november var det dags att sätta reportagefokus på spännande Tanzania. Vid en veckolång och mycket intensiv resa till landet intervjuade jag bland annat företrädare för forskningsmyndigheten COSTECH, marinbiologer vid marinforskningsinstitutet på Zanzibar samt stödtagare i Malin Cronqvists utbildnings-crowdfunding-organisation Help to Help.

Tanzania är fortfarande ett låginkomstland, men med siktet inställt på att bli ett medelinkomstland till 2025 (genom den tanzaniska regeringens Development Vision 2025). Svenska aktörer har närmast ojämförbart goda utsikter att delta i denna process, givet vårt nära och mycket långa samarbete med landet. Faktum är att det svenskt-tanzaniska forskningssamarbetet firar 40 år i år! Den svenske ekonomen och Afrikaspecialisten Peter Stein framhåller också Tanzania som ett av de länder svenska företag borde satsa mer på.

Jag träffade också några som gör just det, däribland svenske snickaren Staffan Lundh på Zanzibar samt Sweco, som har ett projektkontor i utkanten av Dar es-Salaam. Men i övrigt är det inte så många som hoppat på tåget.

Hur samarbetet med Tanzania förlöpt under dessa år, samt varför vissa företag satsar på landet och vissa inte, kan ni läsa mer om i ett antal artiklar till alltifrån Tandläkartidningen till Hemmets Journal inom kort. Stay tuned!   🙂